Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2013 00:33 - В.М.З. - Върнете Месечната Заплата
Автор: vanesa83g Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9749 Коментари: 25 Гласове:
39

Последна промяна: 17.01.2013 00:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
И аз да се изкажа по темата. Не за да се правя на интересна и да отбивам номера. И не защото професията ми го изисква.Просто съм засегната лично. И не ме е срам да споделя с вас тези толкова лични неща.

Откакто се помня баща ми работи във ВМЗ - става сутрин в 6:30, взима душ, облича хубави дрехи и се отправя в познатата посока. Застава зад бюрото си и до 17 ч. дава чинно своята дан за "благото на родината". Накрая на месеца получава скромно парично възнаграждение, което звучи по-скоро като извинение... "Извинявайте, че работите тук!"
Майка ми също беше част от екипа на завода, докато не претърпя животоспасяваща операция и се наложи да прекрати трудовата си дейност.

Семейството ми никога не е било мега заможно. Но крехките заводски заплати ми осигуряваха по две ходения на море през лятото, хубави парцалки и джунджурийки в ученическите ми години и вкусна храна.
Днес се издържам сама, горда, че поне аз съм отпаднала като "перо" в крехкия заводски бюджет. Днес обаче рехавата заводска заплата стига само за тока, водата, хляб и консервите на кучето ни Сахара. Когато я дават, де.Заплатата. Защото от доста време насам баща ми става в 6:30, взима душ, поема познатата посока, но не получава нищо за това. Кьорав лев, дето се казва.

Когато се приберем със сестра ми, срещаме усмивки и топлина. Но АЗ виждам - виждам побелелите коси на баща си и угрижените му очи. Виждам пресилената усмивка на майка ми и трептящото от страх сърце. Виждам уморените рамене на баща ми, когато мъкне дърва за печката (защото какво ти отопление на ток, бре алооо?) и напуканите ръце на майка ми, броящи стотинките за хляб.

Поводът съвсем да кипна по темата, беше както винаги "крайно интелигентното" изказване на нашия премиер Боко Тиквата - "Трябва да се съкратят 700-800 души във ВМЗ и тогава ще се реши проблема".

Г-н Борисов, извинявайте, че прекъсвам поредната Ви игра на тенис, но исках само да попитам - за кого по-точно ще се реши проблемът? За тези 700-800 души, сред които може да бъде и моят баща, които утре ще останат на улицата? За хората, които от сутрин до вечер са превивали гръб, за да можете Вие и свитата Ви псета да се реете свободно до Малдивите, да хапвате тлъсти свински пържолки и да режете лентички? За хората, които Вие с лека ръка ще пратите на борсата или по-лошо... в гроба?!

Г-н Борисов, канят Ви на много места - да кръщавате бебета, да откривате сгради, да биете първия училищен звънец... Знам, че сте ужасно зает да се пъчите пред камерите и да ръсите дивотии на език, по-достоен за краварка от Чепръчане, но... Моля, когато намерите пролука в претоварения си график, заповядайте на гости вкъщи, в града на патриарха на българската литература Иван Вазов. В града, чието препитание зависи 85 % от  предприятието, с чиято съдба Вие и себеподобните Ви парламентарни маймуни се подигравате. Заповядайте да попитате майка ми как намира сили и варианти за днешната вечеря и как баща ми успява да осигури луксове като светлина, отопление и вода в жилището ни.

Г-н Борисов, живеем в 21 век. А на мен ми става неудобно, че когато си отида при мама и тате, имам компютър с интернет, докато познатата ми Мариянка е забравила дори как да си провери пощата.

Знаете ли г-н Борисов, животът на българина не е само магистрали и прерязани ленти. Българинът има нужда от работа. Българинът има нужда от топла храна. И от спокоен сън, а не легло, в което да се върти и да плаче скришом, защото не му го побира умът как утре ще нахрани и изпрати децата си на училище. И не са му нужни сладки приказки от Вашата уста. И вечните Ви войни с бившето правителство.

Покойната ми баба Христина ми казваше, когато бях още ученичка в 5-ти клас :" За нас беше тежко, но за вас ще е още по-зле. Направо не знам как ще се справяте, деца..." Сега разбирам, че тя е била пророк - знаела е, че един ден Вие ще дойдете на власт! Вие и смешните Ви лакеи, които ще разпръснат младежта по чужбините, пенсионерите по кофите за смет, а верните държавни работници...по ъглите на улиците, с протегнати длани за коричка хляб.

В Европа сме. А работниците от ВМЗ - Сопот живеят като в страна от Третия свят. Няма да се учудя, ако утре се прибера в родния си град и видя група мъже, въоръжени с пушки, да тръгват на лов - за насъщния. А жените им да събират опадалите по земята плодове. Като в Третия свят.

Майка ми винаги казва - "От всяка безизходица има най-малко два изхода".  За тази безизходица, изходите наистина са два - Терминал 1 и Терминал 2 на Летище София. Г-н Борисов, моля съберете свитата си некадърници и престъпници (поздрави на г-н Дянков, между другото), и изберете един изход. Заминете надалеч. За Третия свят. Там със сигурност са останали повече хора, които можете да ограбите.

Оставете работниците от ВМЗ - Сопот да стават в 6:30, да взимат душ и да поемат познатата посока. Оставете им радостта да стиснат крехката заплата, изплюта от банкомата и пълните кошници с хранителни продукти. Защото, ако всички те утре решат да изберат двата изхода на Летище София - на кого ще царувате Вие? Кого ще ограбвате?

Искам баща ми отново да спи спокойно. А майка ми да се смее истински. Искам да не ги мисля какво са яли тази вечер. А да им завидя... Искам бръчките около очите им да са от смях, а не от грижа за насъщния... Ако е удобно...


Тагове:   Бойко Борисов,   ВМЗ,


Гласувай:
39



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bliz - Разстърстващо силно и вярно!
17.01.2013 01:01
Знаете, че е обречено, но тази дъщерска любов- най-ценното и стоплящо никой не ще отнеме. Болката ви е истинска! МОЖЕ ДА ПОВЕДЕТЕ "МАСИТЕ", ИМАТЕ ТАЛАНТ ДА СЕ АРГУМЕНТИРАТЕ. С молби нищо не става.
цитирай
2. shining - Много хора има какво да кажат. Защото са засегнати лично. И не само от ВМЗ.
17.01.2013 01:07
Но много хора мълчат оглушително. За голямо съжаление.
Банално ще прозвучи, но поздрави за искрено и от сърце изразената позиция и казана болезнена истина!
Аз много уважавам, когато някой е толкова искрен, смел, за да застане пред всички и да каже нещо такова. Не че няма какво да се каже. Вярвам, че всичко е точно така, че и по-зле.
Моите родители и те съществуват някакси с "огромните" си пенсии и даже им се насажда чувство на вина, че ги получават. Но търпят милите, така им се е стекъл живота , в залеза си да се унижават заради цялата тази гнусна алчна паплач, която се намества все по-удобно от година на година.
Жалко, че хората станаха толкова безчувствени към съдбата на ближния.
цитирай
3. vanesa83g - Благодаря за топлите думи! Усми...
17.01.2013 02:02
Благодаря за топлите думи! Усмихнахте ме!
цитирай
4. carmena - Искрено и лично, Ванеса!
17.01.2013 02:12
Прочети мнението на един чичАк-новобогаташ /фен на ББ/ по случая ВМЗ и няма нужда да си задаваш въпроси.

http://christof.blog.bg/drugi/2013/01/16/vmz-sopot-ili-vmz-sopol.1042792

цитирай
5. vanesa83g - Нямам думи за този, честно! Преп...
17.01.2013 02:35
Нямам думи за този, честно! Препоръчвам му да не следи повече новини, а да се ориентира към "Анимал Планет"! там поне ще среща себеподобни влечуги!
цитирай
6. prarodinata - Кали юга
17.01.2013 03:51
Всеки с нещо по-добро от захаросан памук или рядка боза с консерванти в пространството между ушите си вече е разбрал, че тези искат да ни унищожат. Не просто да ни ограбят до шушка, дори не да ни поробят и да ни яхат вечно. А да ни з а л и ч а т от лицето на земята, завинаги. Или ако не могат, поне да доведат до успешен край научния си експеримент и окончателно да докажат, че човекът може да бъде превърнат в маймуна...
Така че твоят апел към главната Тиква в обрания ни бостан, горда сопотчанке, е предварително обречен. Тя няма да те чуе, нито някога ще добие мъжеството да те погледне в очите...
Изпитанията, които предстоят, ще направят и днешното разложение да изглежда като добрите стари времена... Права е била баба ти, поклон пред прозорливостта й!
Но този, който губи Надеждата, не я заслужава. Да, развръзката, 'Краят' наближава (всъщност, гледайки ТВ-Тиквата, много хора са на мнение, че той вече е дошъл :), но всеки край, дори и ужасен, носи новото начало със себе си.
А има един народ, който е най-добър от всички във възкръсването от пепелта. И да се опитваш да го унищожиш е най-обречената кауза...
Ванеса, приеми моите поздрави за достойнството и талантливото ти перо!
Един ден, за съжаление вече няма да сме млади :), ще се събудим, ще разтрием очи и ще въздъхнем с облекчение. Кошмарът ще е свършил... Все пак 2012 не може да продължава вечно, нали... :)
А дотогава... надявам се, че материали и снимки като тези ще поддържат Надеждата и Вярата ти в доброто, в Светлината и в неизбежния й триумф: http://prarodinata.blog.bg/history/2012/12/01/kosmicheskata-svastika-na-bylgarite.1026373
цитирай
7. chavdar01 - ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПОСТА!
17.01.2013 09:56
И НИЕ В СОФИЯ СМЕ СЪПРИЧАСТНИ КЪМ ПРОБЛЕМА НА РАБОТНИЦИТЕ ВЪВ
ВМЗ-СОПОТ! СТИСКАЙТЕ ЗЪБИ ОЩЕ МАЛКО!
АКО ТЪПОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ВЗЕМЕ МЕРКИ,ЩЕ СЕ НАЛОЖИ НАРОДА
ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ!!!
цитирай
8. ico33 - Здравей Ванеса!Тъжно е, но много ...
17.01.2013 10:15
Здравей Ванеса!Тъжно е ,но много силно написано!Баща ми и майка ми работеха в друг военен завод "Дунарит" и ми е позната темата. Но моля те ,ако решиш да трепиш някои от по горе изброените маймуни ..обади ми се!
цитирай
9. kleotemida - Пусни си постинга на колкото може повече места. Струва си да бъде прочетен, дори и от управляващите, чийто срам е толкова, колкото срама на дебилен кашалот.
17.01.2013 13:01
Това е поредното предприятие, което ще "редуцират" за тези 23 години и ще продадат за жълти стотинки на свои хора.

Интересно е защо хвалипръцковеца Борисов се разплаща само със строителите на магистралите, а не и с работниците си. Дали не е защото възвращаемостта към партийните и лични каси на мутрите му не е по-голяма? Всъщност какво могат тези корумпирани дебили да вземат от заплатите на едни работници, та било то и 3000 на брой? Друго си е строителството - там куче влачи, диря няма, а банковите сметки на ленторежачите - пълни.
цитирай
10. bogdan33 - Ооо, недей да тъгуваш. Това което се ...
17.01.2013 13:12
Ооо,недей да тъгуваш.Това което се случва с твоето семейство го изживяха и изживяват хиляди български семейства последните 20 години.Работиха много,за малко или никакво заплащане и в един момент им казаха по един или друг начин "Вие сте ненужни и носите само загуба"Самото ви съществуване е било недалновидно,неефективен комунистически боклук така да се каже..." Предварително предприятието,институтът или фирмата в която бяха заети е било вкарано в дългове.И най-лесното което може да се направи в такъв момент е да се продаде,хората да се уволнят и определени хора да приберат парите.Дълговете и загубите се поемат от фиктивно дружество което тегли кредит от някоя банка която също удобно фалира.И в крайна сметка всичко се поема от гърба на хората.Навсякъде работи по един и същ начин.Но това настрана. Не е важно какво се случва.Важно е вие какво ще правите.Вие сте длъжни да оцелеете.Не бива да губите духът си и вярата,че утрото идва след мрака.Че ще се справите.И ще го направите.На всяка цена.Може временно да сте разочеровани,обидени,отпаднали,но вие ще се възстановите от бурята.И ще продължите към по-доброто си бъдеще.Дори и да не го достигнете ще се развивате в тази посока.Пък каквото Бог е дал както се казва.Животът на всеки е една борба.И това различава победителите от лузърите.Дали ще се предадат. Успех,кураж,късмет.
цитирай
11. prarodinata - И изходът определено не е в Терми...
17.01.2013 14:28
И изходът определено не е в Терминали 1 и 2. Ние първо трябва да издигнем Духа си, да извикаме вътрешната си сила, да активираме защитните си сили като индивиди и като народ, за да променим света около нас и живота си. Така, както сме го правили и преди. И никога, никога да не разчитаме на политици или чуждоземни благодетели в овчи кожи.
Колкото и клиширано (а вече и нелепо) да звучи – Бъдещето е в нашите ръце, все още.
А Боко и кукловодите му... на тях вече никой не може да помогне.
цитирай
12. noncho - Тази история може да бъде написана и ...
17.01.2013 15:32
Тази история може да бъде написана и подпечатана от още стотици млади хора израстнали в Сопот, виждали какво се случва и все още спомнящи си каква тълпа излизаше от този завод преди 20 години. И да, ние не сме вече там, точно защото виждаме "перспективите". Тази реформа можеше да се случи 90те години постепенно и да се раздържави завода. Не стана, защото всички политици го смятат за прекалено голям залък, че да се изплъзне така лесно и фирмите (интересуващи се не от железата във ВМЗ) бяха отблъсквани.
Не знам ако държавата 20 години е бил лош мениджър, защо не се излезе и каже виновни сме ние, а не хората работещи в мизерни условия за 300-400лв.
Защото в момента лагерния завод в Сопот(по-рано част от ВМЗ) продаден преди десетилетие на SKF е с изцяло нови машини и стандарти за качество и от него излиза продукция за цял свят. А хората работещи там не са по-различни от тези работещи във ВМЗ, явно рибата се вмирисва от главата.

А тиквата е ясен - при вида на смачканите възрастни работници изглеждащи като излезли от някой лагер се захваща за пръстените на жена от тълпата... Жалко!
цитирай
13. jim101 - А пък аз искам съкращения, от 520 000 ...
17.01.2013 17:39
А пък аз искам съкращения, от 520 000 държавна администрация на 200 000 хил. от 240 на 50 депутата, от 17 на 5 министерства от 32 на 6 области от 640 на 100 общини, и най много с по един заместник, ха да видим сега, тъпия бастун кво ще парй, дано работниците от завода да идат в софия, с радост излизам да ги подкрепя ако пък си носят по един продукт от тяхното производство супер ако пък има и по един за тия дето сме с тях направо ми се струва горното за изпълнимо.
цитирай
14. kass - ужасна история
17.01.2013 18:40
Да оставят хората посред зима без никакви средства. Не ми го побира акъла. То така не се прави... Затлачват завода и после щели да съкращават, тия сметки се правят преди завода да потъне, че да завлекат хората с пари... Ужасно е!
цитирай
15. ivoki - Тъжно, но вярно ! Моите искрени ...
17.01.2013 19:15
Тъжно, но вярно !
Моите искрени съчувствия....
За съжаление това не е само в Сопот.... :-(
цитирай
16. анонимен - Стискам ви ръката,
17.01.2013 22:34
Ванеса!
цитирай
17. vanesa83g - Благодаря Ви, Ани!
17.01.2013 22:36
Благодаря Ви, Ани!
цитирай
18. tsanynka - Поздравления за постинга!
18.01.2013 02:38
Все едно чета себе си!Тъжно и страшно...Знам какво е да те съкратят-да те изхвърлят на улицата...без алтернатива...но провидението ми посочи изход-Терминал 1...И ето вече 4 години съм на 3000 км от всичко и всички,които обичам...Но това е друга история...http://tsaninka.blogspot.co.uk/2011/12/blog-post_2686.html

Радвам се,че има хора като тебе,Ванеса!Поздрави!
цитирай
19. vanesa83g - Благодара за милите думи!
18.01.2013 02:44
Благодара за милите думи!
цитирай
20. nadezhda1954 - Браво, моето момиче! Няколко пъти ...
18.01.2013 09:06
Браво, моето момиче! Няколко пъти прочетох писмото ти и търсих поне една дума, която да не е истина, но не намерих.... Дали и тиквата прочете писмото ти....
цитирай
21. kasnaprolet9999 - Документации бяха подадени и от ...
18.01.2013 09:45


Колко е читава тази стратегия за приватизация, щом като само едно частно дружество можа да отговори на изискванията, които бяха заложени в нея към потенциалните купувачи??????
Ето нещо от сайна на Агенцията за приватизация:
На 29 октомври изтече срокът за подаване на документи за съответствие с предварителните квалификационни изисквания от участниците в конкурсната процедура за продажбата на 100% от капитала на “ВМЗ” ЕАД, Сопот.
Документации бяха подадени и от тримата участници, закупили конкурсна документация - “Сейдж консултантс” АД, София; “Емко” ЕООД, София и “Дунарит” АД, Русе.

Двамата участника “Сейдж консултантс” АД, София и Дунарит” АД, Русе не отговарят на условията на стратегията за раздържавяване на дружеството и отпадат от по-нататъшно участие.

http://www.priv.government.bg/news/9232/ef180032-ef5b-42b5-b352-1637c3c148bb

и още:
Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол допусна “Емко” ЕООД до по-нататъшно участие в конкурса за продажбата на 100% от капитала на “ВМЗ” ЕАД, Сопот. Фирмата отговаря на предварителните квалификационни изисквания и може да продължи в следващия етап на приватизационната процедура

http://www.priv.government.bg/news/9232/59b16cdb-4904-4093-95e4-7fb5e43a5902

Състезание с един кон виждали ли сте??? По български тертип този кон направи луди управляващите.
цитирай
22. kasnaprolet9999 - Народното събрание на Република ...
18.01.2013 09:52
Народното събрание на Република България е одобрило стратегия за приватизация на “ВМЗ” ЕАД, гр. Сопот, обн. в Държавен вестник, брой 27 от 2011 г. (Стратегията )
Съгласно Стратегията, методът на приватизация ще бъде публично оповестен конкурс. Той ще протече на един етап съобразно реда, предвиден в Наредбата за търговете и конкурсите и при спазване на специалните изисквания, съдържащи се в Глава седма "а" от ЗПСК. До участие в приватизационната процедура ще се допускат инвеститори, които имат опит в управлението и организацията на дружества, произвеждащи отбранителна продукция и продукция с гражданско предназначение и опит в реализацията на такава продукция чрез износ, внос и трансфер на оръжие.
Оферти за “ВМЗ” ЕАД ще могат да подават юридически лица, които отговарят кумулативно на следните изисквания:
1. Да имат предмет на дейност и да осъществяват производство на отбранителна продукция.
2. Да имат сертифицирана система за управление на качеството по ISO 9001/2000 или AQAP.
3. Да имат права за извършване на самостоятелна дейност с износ, внос и трансфер на оръжие.
4. Да нямат изискуеми публични задължения към Република България;
5. Да имат приходи от продажби не по-малко от 120 000 000 лева общо за последните 3 финансови години, за които кандидатите имат изготвени одитирани годишни финансови отчети.
6. Да притежават удостоверение за сигурност, издадено от компетентен орган, а чуждестранните лица - потвърждение от български компетентен орган за право на достъп до класифицирана информация

http://www.priv.government.bg/projects/projects-projects
цитирай
23. djani - Мило дете,
18.01.2013 10:07
В тези редове си изказала всичко, което журналистическия слугинаж "срамежливо" пропуска. Но показването на проблема не е достатъчно. Цялата банда трябва да си получи заслуженото за причиненото на народа ни. В Сирия има война и са избягали от страната едва 600 хил. души. Тук, вследствие войната на управляващите срещу народа си са избягали тройно повече...
цитирай
24. dedenze - Поздрави на родителите и теб !
18.01.2013 18:53
Подкрепям ви поне така:
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/01/16/istinata-za-vmz-sopot.1042833
цитирай
25. bojinkata - До Ванеса
21.01.2013 21:29
Поздрави момиче!!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vanesa83g
Категория: Лични дневници
Прочетен: 262282
Постинги: 58
Коментари: 152
Гласове: 325
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031